Suszenie ziół – w jaki sposób przebiega?

Suszenie ziół to proces, którego zadaniem jest pozbawienie materiału roślinnego większości znajdującej się w jego komórkach wody, a tym samym wydłużenie jest przydatności do spożycia przy zachowaniu pełni wartości odżywczych i aromatu. Jak odbywa się takie suszenie przemysłowe, podczas którego powstają suszone zioła?

Gdzie wykonuje się suszenie przemysłowe?

W warunkach domowych suszy się zioła, na przykład rozwieszając je nad rozpalonym piecem, układając na blasze w piekarniku przy termoobiegu i niskiej temperaturze lub wystawiając na działanie wyższej temperatury w suchym i ciepłym, ale niekoniecznie nasłonecznionym pomieszczeniu. Sprawdzają się tu również specjalne urządzenia do suszenia ziół, owoców czy grzybów.

Nie da się ukryć, że w warunkach przemysłowych potrzeba trochę więcej przestrzeni i większej wydajności, aby ten proces był naprawdę efektywny. Używane są więc specjalne suszarnie do ziół. Suszarnia taka ma postać urządzeń kształtem podobnych do kontenera, w których umieszczony jest system wentylacyjno-grzewczy wyposażony w specjalne nagrzewnice, wentylatory i urządzenia pomiarowe. Rozłożone do suszenia zioła wjeżdżają do nich na określony czas na specjalnych wózkach z regałami.

Na czym polega suszenie roślin?

Suszenie ziół to nic innego jak tylko zmuszenie wody znajdującej się w komórce roślinnej do opuszczenia jej poprzez stworzenie jej do tego optymalnych warunków. Rośliny wysychają pod wpływem wysokiej temperatury. Suszarnie do ziół mają więc wewnątrz odpowiednie urządzenia pozwalające szybko nagrzać powietrze do żądanej temperatury — optymalnej dla konkretnego zioła, pozwalającej zachować w nim maksimum wartości odżywczych i aromatów. Suszone zioła nie mogą jednak być narażone na działanie pleśni czy drobnoustrojów, dlatego też powstała z suszenia wilgoć musi być natychmiast odprowadzana na zewnątrz przez kanały wentylacyjne (kominki) oraz kanały odprowadzające wodę z podłogi. Suszarnie do ziół mają więc w środku specyficzny klimat — jest tam ciepło, stopniowo zmniejszana jest wilgotność powietrza poprzez wyrzucanie wilgoci poza komorę, natomiast wentylatory zapewniają odpowiednią cyrkulację gorącego powietrza co przyspieszająca suszenie ziół.

Dlaczego warto jeść suszone zioła?

Zioła w świeżej postaci nie zawsze są lepsze od tych suszonych. Niektóre, jak na przykład rozmaryn, pełnię swoich właściwości aromatycznych i smakowych rozwijają dopiero po ususzeniu. W tym procesie zmniejsza się ilość wilgoci w komórce, co sprawia, że rośnie stężenie olejków eterycznych w ich wnętrzu. Suszone zioła nadają się do bezpiecznego, długotrwałego przechowywania, oczywiście w warunkach obniżonej wilgotności w specjalnych opakowaniach. Tym samym mają długi termin przydatności do spożycia, są łatwiejsze w transporcie i bardziej odporne na ewentualne uszkodzenia — idealne do masowej sprzedaży!

Dodaj komentarz